Hjemmelagde lavkarbo-knekkebrød

I det siste har omtrent alle dagligvarekjeder kommet med en variant av lavkarbo-knekkebrød, eller kanskje man bare skal kalle dem gode knekkebrød som ikke smaker papp. En ulempe med disse er at de koster tre kroner stykket eller mer, og hvis det er bare det man spiser til frokost og lunsj, blir det fort dyrt: 15 kroner dagen blir fem og et halvt tusen i året til Rimi-Hagen eller Rema-Reitan.

Jeg ville prøve å lage slike knekkebrød selv, og fant denne oppskriften på klikk.no som jeg har brukt mange ganger med stor suksess.

Jeg har imidlertid modifisert den en god del, og eksperimenterer stadig både med ingredienser og fremgangsmåte. Derfor kommer her oppskriften til min variant av hjemmelagde lavkarbo-knekkebrød.

Et veldig kjapt og omtrentlig regnestykke beregner kostnaden for hvert av disse knekkebrødene til cirka femti øre, eller en årskostnad på knappe tusen kroner hvis man spiser fem om dagen.

Hvis du bestemmer deg for å prøve denne oppskriften, vil jeg si noen ting:

  • Jeg kommer til å oppdatere oppskriften etter hvert som jeg får mer erfaring og finner ut av nye ting.
    • Oppdatert 6. september 2014: Jeg bruker mindre vann i røra og kjevler den mellom teflon-stekeark.
    • Oppdatert 22. desember 2014: Bort med sukker (helt unødvendig, og ikke akkurat lavkarbo), bort med 2 dl havregryn og inn med 1 ekstra dl rug – og samtidig litt mindre vann. Temperaturen på siste del av steikinga er redusert til 75 grader.
  • Dette er slik jeg lager knekkebrød. Du kan helt sikkert få et like godt resultat ved å gjøre ting litt annerledes. Jeg prøver å ikke være for bastant, og oppfordrer alle til å eksperimentere!
  • Du er velkommen til å bidra med dine egne erfaringer i kommentarfeltet!

Ingredienser

  • 4 dl sammalt, grov rug
  • 2 dl kruskakli (hvetekli) eller hvetekim
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 2 dl linfrø
  • 2 dl gresskarkjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 ts salt
  • 4 dl vann

Sett stekeovnen på 150 ºC varmluft (da kan man steke flere brett samtidig).

Blande

  • Jeg blander sammen det tørre først, for da er det er lettere å få alt jevnt fordelt.
  • Tilsett vannet og bland godt.
  • Røra sveller litt, så det er greit å vente noen minutter før du fortsetter.

Kjevling

  • Først teiper jeg fast et teflon-stekeark (slik som disse, som du får tre av for 99 kroner på Clas Ohlson) med fryseteip (en annen type teip funker sikkert også).
  • Deretter legger jeg en tredel av røra i en stor klump midt på arket.

    Legg en tredel av knekkebrød-røra på teflon-stekeark som er festa til benken med teip.

    Legg en tredel av knekkebrød-røra på teflon-stekeark som er festa til benken med teip.

  • Legg et annet stekeark oppå, og trykk deigen litt utover.

    Trykk knekkebrødrøra, som ligger mellom to teflon-stekeark, utover.

    Legg et stekeark oppå og trykk røra litt utover.

  • Kjevle røra jevnt utover hele arket. Etter mine erfaringer er denne oppskriften akkurat nok til tre brett. Merk at knekkebrødene blir da ganske mye tynnere enn de man får i butikken. Jeg syns det er OK, for jeg vil ha mer pålegg og mindre knekkebrød!
    Action-bilde av enhåndskjevling!

    Action-bilde av enhåndskjevling!

    Hvis det tyter ut på kantene, er det bare å løfte på arket og plassere det et sted hvor det trengs. Til slutt drar man det øverste arket helt av, deler inn i ruter (jeg bruker en deigskrape av metall til dette), løsner på teipen og drar arket over på et stekebrett.

    Dra av det øverste stekearket

    Dra av det øverste stekearket …

    … og ta-da! Et brett knekkebrød klart til steking.

    … og ta-da! Et brett knekkebrød klart til oppdeling i ruter og deretter steking.

Steke

  • Total steketid er et par timer, med ganske lav temperatur mot slutten. Hvor mye dine knekkebrød trenger for å bli tørre uten å bli brent avhenger blant annet av ovnen din, tykkelsen på knekkebrødene og hvor mye vann det er i dem.
  • Det trengs litt høy temperatur i starten for å utvikle smaken.
  • Jeg gjør det slik, i min ovn:
    • Ca. 30 minutter på 150 ºC
    • En og en halv time på 75 ºC
  • Knekkebrødene har en tendens til å bøye seg oppover langs kantene av stekebrettet. Hvis du vil ha dem litt jevnere, kan du også dele langs den ytterste, rufsete kanten. Ikke ta det bort, la det ligge til knekkebrødene er ferdige. Når du så brekker knekkebrødene fra hverandre, kan du smuldre opp kantene i småbiter og bruke dem til supergod frokostblanding.

Bonustips: Lag en stekeark-holder

Stekearkene er glatte og uregjerlige. Man kan rulle dem sammen og slå strikk rundt, men da har de en tendens til å få bretter og krøller.

Jeg har derfor laget en holder av et papprør fra en oppbrukt rull med aluminiumsfolie som jeg kutta opp i biter og teipa sammen:

Teflonstekearkholder

Teflonstekearkholder

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s