Fylt aubergine med puy-linser og spinat

Hei! Det finnes en bedre og oppdatert variant av denne retten på Mias nye matblogg Green Bonanza.

Aubergine er en sånn grønnsak som jeg alltid har lyst til å bruke, men som jeg ofte ikke helt vet hva jeg skal gjøre med. Ratatouille er check, men utover det er det sjelden jeg synes den er veldig spennende (unnskyld, aubergine). Men, når den blir bakt og fylt med gode kikerter og fersk feta…. Da blir det en helt annen sak.

Puy-linsene kokes sammen med urter og grønnsaker, som kun er med for å gi smak til linsene. Linser trekker seg til enorme mengder smak! Det er nesten dårlig gjort å koke dem alene. Denne gangen bakte jeg noen cherrytomater og gulrøtter sammen med hele hvitløksfedd og god olivenolje i ovnen, som blir blandet med linsene når de er ferdigkokt. Det er også verdt å investere i ordentlige puy-linser, fordi de ikke går i oppløsning når de koker. Vanlige, grønne linser vil bli grøtete.

Dette er på ingen måte en one pot dish, men den er verdt tiden det tar. Oppskriften er middag for to, og linserester til en lunsj.

Til auberginen trenger du:

  • En stor aubergine
  • En halv boks ferdigkokte kikerter
  • En kvart/en halv boks fersk feta (de grønne, vet du)
  • En teskje olivenolje, salt og pepper

Til puy-linsene trenger du:

  • 2 dl puy-linser
  • 2 selleristenger, kuttet i store biter
  • 2 gulrøtter, kuttet i store biter
  • En halv gul løk, kuttet i store biter
  • Tre-fire laurbærblad
  • En kvast timian, bundet sammen med hyssing
  • En teskje god olivenolje
  • En halv teskje salt

Til de bakte grønnsakene trenger du:

  • To gulrøtter, skåret i små biter
  • En håndfull cherrytomater, delt i to
  • Så mange hvitløksfedd du måtte foretrekke. Hele, men smashet med en kniv så de er litt åpne
  • En teskje eller to med god olivenolje
  • Litt salt

Til spinatsalaten on the side trenger du:

  • Et par gode håndfuller spinat, skylt og grovhakket
  • Saften fra en halv sitron
  • Godt salt

Okei. Da starter vi, da.

  1. Begynn med å sette ovnen på 200 grader. Bruk en gaffel til å prikke hull på auberginen, og legg den på et bakepapir i ovnen, på en rist eller et brett. Den skal ligge der til den “faller sammen” og blir sprø i skallet. Snu den rundt et par ganger. Det tar kanskje tjue minutter, litt avhengig av hvor stor auberginen din er. Du ser det når den er klar.
  2. Finn frem en gryte, gjerne med stor diameter (jeg bruker en traktørpanne). Sleng alle ingrediensene til puy-linsene oppi den, og fyll på så det dekker godt med kaldt vann. Kok opp, skru ned varmen når det koker, og la det putre i ca tjue minutter. Jeg synes det er godt med tyggemotstand i linsene, så smak på dem underveis. Om det skummer mye kan du godt skumme av gryta underveis.
  3. Klargjør alle ingrediensene til de ovnsbakte grønnsakene, og sett dem inn i ovnen i en ildfast form, ved siden av auberginen. De tar ca ti minutter.
  4. Vask og hakk spinaten, risle over sitronsaft og salt, og sett den tilside.
  5. Når linsene er ferdige, plukker du ut alle grønnsakene og urtene (derav de store bitene og sammenknytte urter). Skyll av linsene raskt, og ha dem tilbake i gryta sammen med en teskje god olivenolje, litt salt og de bakte grønnsakene.
  6. Ta auberginen ut av ovnen, og del den i to (forsiktig, med en skarp kniv, så du ikke ødelegger skinnet). Skrap ut fyllet over i en bolle med en spiseskje, og bruk en gaffel til å mose det litt ekstra. Rør inn mesteparten av fetaosten, kikertene og litt olje, salt og pepper. Legg blandingen tilbake i aubergineskinnet (altså to stk), ha eventuelt på litt ekstra fetaost, og legg dem tilbake i ovnen, de skal nå gratineres i fem-seks minutter.
  7. Da er det bare å dandere!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s