Piroger med två sorters fyllning

Imorgon kommer det hantverkare till mig, och jag ska agera catering hela dagen och har lagat hantverkarmat. Bland annat piroger, som alltid brukar vara uppskattat. Jag brukar göra några med kött och några vegetariska, så att det blir lite variation, men oavsett – de här blir väldigt goda! Det blir cirka 24 stycken, då är de lagom stora tycker jag. Med den här blandningen blev 14 kött och 10 vego.

Till degen behöver du:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1½ tsk salt
  • 13-14 dl mjöl (samt extra till utbakningen)
  • ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma till 37°. Häll över jästen, tillsätt socker och salt och rör ihop till jästen löst sig. Häll till slut på mjölet och blanda till en smidig deg. (Tricket med jästdeg är att det alltid är bättre om den är lite för lös än lite för hård, så var försiktig med mjölet.) Låt jäsa ca 40 min.

Under tiden degen jäser är det dags att ordna med fyllningen. Jag hade två olika fyllningar. Till köttfärsfyllningen hade jag:

  • 500 g köttfärs (jag använde blandfärs)
  • en skvätt soja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré (här funkar det faktiskt att byta mot en rejäl skvätt ketchup också om man har det hemma)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk maizena

Finhacka lök och paprika och fräs dem med köttfärsen i olja eller smör. Häll över lite soja och pressa vitlöksklyftorna direkt i pannan. Häll över alla kryddorna och tomatpurén och låt alltsammans koka ihop ordentligt. När färsen börjar se färdig ut har det börjat vätska sig om den, då är det dags att röra i en sked maizena i lite vatten och tillsätta för att binda färsen lite. Rör i alltihop och dra av det från plattan när det hela känns klart.

Till den vegetariska fyllningen hade jag:

  • 200 g kastanjechampinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 gul paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • en skvätt soja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk paprikapulver
  • lite svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • en bit vällagrad ost à la parmesan

Riv osten fint och ställ åt sidan. Skiva svampen tunt, finhacka lök och paprika, fräs alltsammans med pressad vitlök och kryddor. När det börjar se klart ut, ställ åt sidan.

Ställ ugnen på 225°.

Baka ut den färdigjästa degen och dela den i 24 lika stora bollar. Kavla ut en boll i taget till en cirkel, ungefär 12 cm i diameter. Lägg på 2-3 msk fyllning i varje, vik ihop och pressa ihop skarven med en gaffel. Tryck ganska ordentligt, de har en tendens att gå upp i ugnen. Om det är den vegetariska fyllningen, glöm inte lägga på en rejäl nypa ost i varje innan du viker ihop dem. Pensla gärna med uppvispat ägg. Jag brukar märka ut de vegetariska genom att strössla dem med lite chiafrön, så att det syns vilka det är kött i och vilka inte. Men det är förstås helt frivilligt. Man behöver ju inte göra två sorter heller!

Eftersom pirogerna inte ska jäsa en andra gång kan du med fördel ställa in den första plåten i ugnen så fort den är färdiggjord, och fortsätta baka ut nästa plåt medan den första gräddas.

Låt dem stå i ugnen ca 12 minuter, tills de har fått en gyllene yta. Smaklig spis!

IMG_20131018_140020

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s