Høst = Suppe

Se en oppdatert versjon av denne oppskriften på Mias nye matblogg, Green Bonanza.

Det er høst, og et kjapt søk i nakne kvinners oppskriftarkiv tyder på at vi er mange som liker å lage varme, gode og mettende supper i takt med at det blir høst ute. I går lagde jeg en enkel gulrot- og gresskarsuppe, som får mange varme og deilige smaker av blant annet ingefær og appelsin.

99faac322f7811e3943422000a9f3095_8

Du trenger, til to store suppeboller:

  • Et lite/medium flaskegresskar / et greit stykke av et sånt stort gresskar
  • Tre store gulrøtter
  • En løk
  • Tre-fire fedd hvitløk (kan selvfølgelig bruke mindre enn som så)
  • En stor bit ingefær, ca like stor som en potet (igjen – du bestemmer selv)
  • En bit rød chilli, et par cm
  • God grønnsaksbuljong og kokende vann
  • salt og pepper
  • timian (gjerne frisk)
  • cumin (kan sløyfes om du ikke er fan)
  • rapsolje (eller annen smaksløs olje – ikke oliven)
  • En halv appelsin

Du gjør sånn:

  • Kutt opp løk, hvitløk, ingefær og chilli. Du trenger ikke være nøye her – alt skal uansett svisjes med stavmikser.
  • Varm opp en stor, tykkbunnet gryte, ha oppi ca 1 spiseskje rapsolje, og la de oppkuttede grønnsakene surre på lav varme.
  • Rens gresskar og kutt opp i store terninger, og gjør det samme med gulrøttene. Ha bitene oppi gryta sammen med andre, og ta oppi en teskje salt, noen stilker frisk timian, og rør rundt. Rotgrønnsakene tar til seg masse smak av å få surre sånn i gryta sammen med alt det gode, så la det få holde på i noen minutter.
  • Ha vann oppi gryta. Jeg liker å først koke det opp i vannkokeren for å unngå å helle kaldt vann i varm gryte, men du kan nå få avgjøre dette selv også. Ha oppi en teskje eller to med god grønnsaksbuljong, og la grønnsakene koke seg møre.
  • Når du kan stikke en kniv gjennom gulrota uten problemer, kan du finne frem stavmikseren din, og svisje alt så det er ingen store biter igjen noe sted.
  • Press saft av en halv appelsin, og hell oppi. Smak til med salt, pepper og cumin.

Jeg serverte suppa med gresskarkjerner tørrista i panne med salt, en rømmeklatt og noen ekstra blader timian. Ved siden av hadde vi sånne tynne, store pitabrød, penslet med litt olivenolje og krydret med salt og chilli før de fikk et par minutter i ovnen.

Her er noen av de andre suppeoppskriftene vi har postet tidligere:

God høst!

Leave a comment