Hval x 2

Mattilsynet opphever rådet om at gravide og ammende ikke bør spise hvalkjøtt! 

Carpaccio:

  • Ca. 300 gram hval til to voksne personer (mektige greier, selv om det er magert)
  • Ca. 400 gram ruccola
  • Salt & pepper
  • Olivenolje
  • En god rødvinseddik
  • Et par never med nyristede solsikkekjerner
  • Litt sitronsaft
  • En boks med artisjokkbunner

Bilde

Halvfrys kjøttstykket først, da er det lettere å få syltynne skiver (kjøttet er gjennomkontrollert og trenger ikke å fryses i 48 timer, som sashimifisk – tre-fire timer holder). Jeg bruker en skarp filetkniv til dette, alternativet er maskin. Så er det bare å dandere! Enten alt på samme tallerken, eller bare kjøtt på én tallerken, og så salat ved siden av. Hvis jeg hadde spist melkeprodukter hadde jeg hatt hvalen på én tallerken, med solsikkekjerner og parmesan og eddik og litt sitron og olje, og så resten for seg selv. Bare høvle parmesan over.

Hvalroastbiff:

  • Den kjøttbiten du har igjen etter å ha laget carpaccio
  • Sennep
  • Majones
  • Sylteagurk
  • Løk
  • Hvitløk
  • Laurbærblad
  • Rødvinseddik
  • Olje
  • S & p

Man marinerer kjøttstykket i ca. et døgn først; med eddik, olje, hvitløk, s&p og laurbærblad. Man steker kjøttstykket i stekepannen til alle kantene har fått fin stekeflate. Man tar kjøttet over i en form og stikker steketermometer i. Ovnen på 125. Man setter formen inn og venter til kjøttets indre temperatur er blitt 55 grader, da tar man formen ut og lar kjøttet avkjøle seg. Ikke skjære i kjøttet før det har hvilt! Minimum en halvtime, jeg lar det gjerne hvile et par timer. Roastbiff er fantastisk fordi det er så saftig, saftene har fått fordele seg rundt tilbake i kjøttbiten. Det er bare bra at det serveres kaldt. Typisk buffetmat, koldtbord, litt større kveldsmat.

Jeg synes dette er supergodt som pålegg på grovt brød, med majones, sennep, rå løk og sylteagurk.

Bilde

Bilde

Hvalsjyen er en bonus. Etter å ha stekt roastbiffen går det an å koke ut pannen med rødvin, og dermed få en herlig basis til rødvinssaus til mer tradisjonell hvalbiff, for eksempel.

I dag, som så ofte ellers, hadde vi en Housteau til.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s