Bestemor si sylta

Mamma gav oss en fantastisk julegave denne gangen. 500 kroner for å kjøpe inn ingedienser + en liten flaske med likør. Så skulle vi lære oss å lage en av bestemors oppskrifter mens hun satt ved kjøkkenbordet og drakk likør og instruerte. Bestemor er nemlig 96 år gammel, hun bor fortsatt hjemme, men hun ser så dårlig at hun får middag servert fra den lokale sykestua, hun klarer ikke annen matlaging nå enn å smøre på en brødskive og koke kaffe. Jeg drar alltid hjem til bestemor til jul, avbestiller med jernhånd de triste pappmiddagene hennes, passer på at det blir både lutefisk, ribbe, pinnekjøtt, juleduker og pynt til jul. Dette vet mamma, og selv om bestemor ikke er mammas mor og de ikke har sett hverandre på mange år, så har de et skikkelig fint forhold fremdeles. Mamma vet at bestemors hjerne inneholder matskatter som må tas vare på før de blir borte. Noe av det beste jeg vet er bestemors sylte, med sennep, til lange julefrokoster. Altså!

Ingredienser:

  • en tynnribbe på halvannet-to kilo
  • nellikspiker
  • laurbærblad
  • hel pepper
  • finsalt
  • malt pepper
  • allehånde

Bestemor sier:

– Tynnribba skal være tynn, og helst ha mye fett på. Svoren skal ikke være rutet opp, da ryr sylta sund.

– Vanlig tynnribbe er et uhøvelig stykke. Og beina må vi ta vare på. De lager man lapskaus av.

– Krydderblanding man gnir den rå ribba inn med: Tre spiseskjeer finsalt. To teskjeer malt sort pepper. Litt malt allehånde.

– Skjær ei lita lomma øverst der det er tjukkest, der skal vi legge krydder i, sånn at det blir mere smak.

– Flesk og sånn tar til seg krydder dårligere enn vanlig, så da må man ha mere krydder.

– Bomullstråd som ikke tøyer seg til å surre med. Hvis du må bruke ulltråd får du ta den dobbelt.

– Alltid begynne å surre på midten først. Trykke utover.

– Legg sylta i pose som du surrer tett rundt. Sånn kommer krafta og krydderet tilbake i kjøttet.

– Først romtemperer man i et døgn eller noen timer, sånn at den blir god å arbeide med. Så gnir man inn med krydder, surrer, og marinerer over natten i plastpose. Så koker man i halvannen time. Et kilo sylte betyr kanskje halvannen time. Man kan teste kokingen med en strikkepinne. Avkjøle litt før du legger i pressa. Aldri legge kokende sylta i press!

– Trekke eller småkoke i halvannen time med nellikspiker, hel pepper, laurbærblad og salt.

– Kok nå ikke sylta for lenge.

– Finn fram han bestefar si gamle pressa.

– Legg sylta i en gammel brødpose. Surr tett. Helt tett inntil selve sylta.

– Legg i press i et døgn, så er sylta ferdig.

YL1iuyDoR8tn_C9_a1WPnbjOSPn4ayw-EGAgdGbKEjU

Jomfruelig tynnribbe.

IKBmLnxNpyJcRNQSECO05R_XvF8VqsZJ6HPnhfIYvng

Her skjærer mannen en lomme til ekstra krydder.
Vi brukte faktisk bena til bbq ribs senere, det ble bra – man kan bruke dem til andre ting enn lapskaus …

9wjJI6uymw1oy0TtU1bk9uNYM28ZRLCinrXpapw01vQ

Det ble ribbe med rutet svor likevel, man må passe mer på surringen, men det går bra. Fant ganske enkelt ikke urutet svor i butikkene.

HeMdO6QLx8oX1ET4ab59Jl2xvCY1pDJFyqTCNF7kcvM

Rull tett sammen etter krydring.

ONay4PPCone8AmzFa3Ay-osNcbgamPE6wxdEJ45kMtk

Bestemor klarer ikke helt å gi fra seg kontrollen.

qfbKuyL_Oag7m05ImFzLfHFXzPhOBjp3XqeVg50Nhb4

Syltekoking med laurbærblad, nellikspiker, hel pepper og salt.

S6ZPi8UQLCzPshx5zI_GHbd5vxm2bd94UaisPo-7otc

Kokt sylte.

4nMdGl7y6hQHoYoKZiR7UTvKWjg6l9huy3sOUnapmBY

Surr plastposen tett rundt.

beecWX_EKb9dxoMmy_Cdy1zsMBMuo7dRKiNOpqd5UeE

Huske å gi bestemor en likør.

MD9FgqMcGzPW0FFOwJBzpwPl6biLjMW9IpyDiFedPWE

Bestefars gamle presse. Da vi gjentok oppskriften hjemme hos oss selv brukte vi murstein.

JwPkO_e5mPDe5FOUjWGQEurMUMJqg7cZs6LixOX3qRI

Poenget med presse er bare å passe på at sylta henger sammen ordentlig. Man kan bruke hva som helst som presse, men bestefars hjemmelagde er nå best.

DDbcbfID9nGAcDPPPk4jz6Uh2nUxMbIt8MHLE838g6w

Ferdig kokt og presset sylte.

s-IZ1oYHMaMMZMX3n7N2cBU3HdoDcuMEo_8YqbFxlzU

Smaker bedre enn den ser ut.

2pd5W3KRAm3xPNO7FTdDkYKmZPQrlRoqQjRC-MvLQIg

Voilà! Verdens beste julepålegg!

Advertisements

2 thoughts on “Bestemor si sylta

  1. Det så jo faktisk overkommelig ut! Jeg har levd i den tro at jeg ikke liker sylte, basert på barndomstraumer antar jeg, men sist jul måtte jeg av høflighet spiste heimbakt rundtstykke med sylte. Og det var fryktelig godt! Han pelsdotten jeg bor sammen med fikk også smake sylte i jula – ikke fra meg – og mener bestemt at det bør bli juletradisjon i huset.

    Ikke bare likte jeg sylta. Jeg tror også bestemor drikker Baileys, og mannen drikker Mack. Så da er det garantert en god tradisjon.

  2. Det er ikke vanskelig, men det krever litt tålmodighet, det er tross alt en prosess som foregår over litt tid. Har nok litt å gjøre med både krydring og hvor nøye man er på surring og pressing, også. Jeg synes butikkjøpt sylte er for salt, og selv om pappa også lager god sylte er han for utålmodig til å surre og presse godt nok – så den henger ikke ordentlig sammen. Når man er nøye, slik kjæresten min er, så holder den perfekt sammen, helt uten ekstra gelatin. Og du har selvsagt rett når det gjelder drikken. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s