Kalkunfest

I serien “Suburbida gjør ting hun ikke kan og forsøket på å bli ekte amerikaner” følger historien om Thanksgiving. I stedet for å ydmykt vente på invitasjon fra en amerikaner som forbarmer seg over de stakkars nordmennene som ikke blir invitert noe sted, inviterte jeg heller to kolleger som bor langt hjemmefra.

Her i landet tar man med seg mat når man blir invitert på slikt, så jeg ba gjestene om å ta med “sides” (altså tilbehør) de følte må være med på Thanksgiving. Selv lovte jeg å stå for kalkun, en side, gravy, dessert og drikke (akkurat den var jeg sikker på at jeg skulle klare).

Først ut er kalkunen:

  • kalkun, ca 500 gram per person hvis du vil ha rester
  • salt, gjerne kosher salt, altså litt grovt
  • pepper
  • smør
  • sitron
  • hvitløk

Sett ovnen på 230 grader. Vask og tørk kalkunen. Stapp den med sitronbåter og knuste hvitløksbåter. Smør med smeltet smør og gni inn salt og pepper. Skru ned ovnen til 175 grader. Beregn 13 minutter per 500 gram. Pensle kalkunen hvert 45. minutt med væsken som renner ut i stekefatet under. Kalkunen er ferdig når den røde dingsen som fulgte med popper ut eller når steketermometeret viser rundt 80 grader. Voila, saftig og god kalkun. Det er ikke vanskelig.

Gravy, altså saus:

  • 50 gram usaltet smør
  • 1 løk
  • salt
  • pepper
  • 0.5-1 dl mel
  • 4-5 dl kyllingkraft
  • en dæsj fløte

Smelt smøret i en panne og ha i finhakket løk. Stek på middels til svak varme i 10-15 minutter til løken er gylden. Ha i mel, salt og pepper. Vær forsiktig med saltet hvis kraften du bruker er salt. Rør rundt i et par minutter før du heller i varm kyllingskraft. La småkoke i 4-5 minutter, ta av varmen og rør inn en dæsj fløte.

Så begynner moroa, nemlig tilbehøret. Mine venner tok med potetmos, gresskarsuppe, grønne bønner og corn bread dressing. Jeg bestemte meg for å lage noe jeg synes virker veldig amerikansk, nemlig sweet potato casserole med marshmallows. Jeg tuller ikke, den er med marshmallows.

Du trenger:

  • 5 søtpoteter
  • 50 gram smør
  • 3,5 dl brunt sukker
  • 3 ss appelsinjuice
  • 1 klype kanel
  • en pose minimarshmallows

Image

Rens og skjær søtpotetene i små biter, kok dem til de er myke. Ha dem i en blender sammen med de andre ingrediensene, bortsett fra marshmallowsene. Hell i en ildfast form og strø marshmallows over. Stekes på 180 grader i 25-30 minutter eller til marshmallowsene er gyldne. Det smaker som dessert og er utrolig godt sammen med kalkun. Og barna elsker det selvfølgelig.

Image

Jeg vurderte alt fra klassiske paier til noe norsk til dessert, men etter å ha smakt apple dumplings på book club, var det åpenbart at jeg måtte prøve dette selv. Oppskriften hadde fått Paula Deen til å sikle, og den er hentet fra bloggen til The Pioneer Woman (Det MÅ jo bli bra).

  • 2 epler (ja, bare to epler til en hel fest)
  • 2 pakker Crescent rolls. Jeg antar at disse ikke finnes i Norge, men du trenger altså noe ferdiglaget deig.
  • 230 (!!) gram smør
  • 3,5 dl sukker
  • 1 ts vaniljeessens
  • 1 boks av verdens ekleste brus, Mountain Dew
  • kanel

Smør en ildfast form og del eplene i 8 biter hver. Rull hver bit inn i en bit deig og legg i formen.

Image

Smelt smøret, rør såvidt inn sukker (det skal være klumpete) og vaniljeessens. Hell over eplerullene. Hell Moutain Dew rundt kanten av formen og strø over kanel. Stekes på 180 grader i 30-40 minutter. Ut kommer noen herlige epleruller som er sprø på toppen og klissete og karamelliserte under. Server med vaniljeis og smaker helt utrolig godt! Men du kjenner blodårene snøre seg sammen mens du spiser det.

Image

Alt dette nytes med store mengder vin, godt selskap, noen oster når klokken er mye og så går alle blide og fornøyde til sitt.

Happy Thanksgiving!

Advertisements

3 thoughts on “Kalkunfest

  1. Åh. De dessertene skal så veldig prøves – både den med marshmallows og den med epler. Tror crescent rolls er det vi på norsk kaller butterdeig eller smørdeig, det hjalp Fishydiva meg å komme frem til. Takk for supre oppskrifter!

  2. Det er nok en slags butterdeig, selv om disse virker hakket mer gjærdeigaktige. Men det kan jo ha noe å gjøre med at deigen kommer fra boks. Hehe.

    Mountain Dew er en slags sitronbrus som ikke smaker noe særlig sitron. Den har en ekstremt kunstig gulfarge og mer sukker enn mye annen brus.

    Håper det smaker!

  3. Pingback: Bergen, baby! « Elisabeths Eldorado

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s