Ovnsbakte høstgrønnsaker med bulgurpilaf

Høsten er kanskje grå og kjedelig når det kommer til været, men når det gjelder grønnsaksesong, er høst fantastisk flott og fargerikt! Det er sesong for min favoritt rosenkål, for gresskar, gode poteter og andre rotgrønnsaker, og noen ganger er det beste i verden å blande dem alle sammen.

Til to personer brukte jeg sånn cirka dette, på en bakeplate med bakepapir:

  • En medium stor rødbet. Vasket og skrelt over vasken, slik at den røde saften ikke satt merker på vår hvite (kjempelurt) kjøkkenbenk. Kuttet i staver, omtrent lillefingertykke.
  • Tre centimetertykke skiver av en søtpotet, skrelt og skåret i staver.
  • Tre medium store poteter, også skåret i staver (du gjettet riktig).
  • En gul løk, skrelt og skåret i båter (!).
  • To-tre gulrøtter, skrelt (strengt tatt unødvendig, men de var litt stygge) og skåret i skiver.
  • Fem-seks rosenkål, fjernet stilk og delt i to.
  • To hele sjalottløk, som blir bakt i skallet.
  • Fire-fem-seks-sju hvitløksfedd, også med skall. De blir så himla gode når de blir bakt sånn!
  • Noen kvaster timian og rosmarin fra balkongen (snart slutt på friske urter derfra). Hvis du bruker ferske urter er det lurt å gni dem inn litt med olivenolje før de går i ovnen, sånn at de ikke bare tørker inn med en gang. Hvis du har tørr rosmarin og timian, dryss over noen teskjeer av hver, alt ettersom hva du liker.
  • En goooood risling med olivenolje over hele.
  • Godt salt og godt pepper. Jeg blandet røkt salt med vanlig havsalt i dag, det ga en god smak. Ferskkvernet pepper over hele pakka.

Inn i ovnen med seg. Der står det og lager seg selv på 200 grader i omtrent 45-50 minutter. Bulgurpilaffen tar omtrent et kvarter å lage, så du har en halvtime i mellomtiden der til å drikke et glass portvin.

Bulgurpilaf

  • To spiseskjeer smør varmes opp i en stekepanne (som du har lokk til).
  • Når smøret er varmt, hell oppi et glass (ca 2 dl) bulgur. Rør smør og bulgur rundt i fire-fem minutter. Ikke gå fra!
  • Greia med pilaf er jo at noe skal kokes inn med en kraft. I dag brukte jeg en terning (gjærfri) soppbuljong, og det smakte helt fabelaktig. Hvis du ikke har eller vil bruke sopp, bruk grønnsak eller kjøtt, alt ettersom. Jeg kunne nok også brukt tørket sopp, men det kom jeg på litt for sent. jaja. Smuldre terningen over bulguren, og hell på vann, og salt (omtrent en halv teskje, gjetter jeg). I dag brukte jeg hjemmelaget urtesalt. Det anbefales. Ikke nødvendigvis hjemmelaget, men urtesalt. Bulgur smaker ikke så mye i seg selv, så det er om å gjøre å tilsette gode smaker.
  • Et tommelfingerregelutgangspunkt kan være å begynne med like mye vann som bulgur, og fylle på etterhvert. Det er kjedelig hvis den blir soggy, så begynn med omtrent like mye (kokende) vann, rør inn, sett på lokk, og la det surkle for seg selv. Når vannet er absorbert i bulguren, kan du ta en prøvesmak. Det skal være litt tyggemotstand, men det skal ikke være hardt. Sannsynligvis må du ha litt mer vann oppi, og la det koke litt til med lokk.

Sånn! Rødbeten vil gi fra seg endel farge, så ikke rør for mye i grønnsakene mens de står i ovnen – det holder å røre litt rundt en halv gang. Jeg pepra litt før vi spiste, men brukte ikke mer salt. Om du bruker friske urter kan det være greit å plukke ut kvistene før man forsyner seg.

God høst!

Advertisements

One thought on “Ovnsbakte høstgrønnsaker med bulgurpilaf

  1. Pingback: Hjemmelaget urtesalt | Nakne kvinners oppskriftsamling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s