Gnocchi med rosenkål og tomat – i Paris!

Relativt ofte befinner jeg meg i situasjoner hvor jeg trenger å lage god middag ut av få råvarer. Stort sett er dette utenfor mitt eget hjem, hvor jeg jo har skapene fulle av krydder, tørrvarer, oljer, urter – da er det ganske så lett å snekre sammen en kurant middag. Ofte er det når mamma spør om hva hun skal handle inn når jeg kommer på besøk som er en sånn situasjon (hun har ikke det samme i skapene som hva jeg har, selvom hennes også er fulle), men nå er situasjonen Paris. For vi er i Paris, og i dag ville vi ikke spise middag ute, vi ville spise middag inne i leiligheten vi har leid. En leid leilighet med et rimelig skrantent kjøkken, både når det kommer til størrelse, utstyr og råvarer. Det var salt og pepper her, en sånn benkstekeovn, og gasskomfyr. O la la. Jeg tok utfordringen.

These are a few of my favorite things

Handlet følgende:

  • En pakke ferdig-gnocchi. Dette er på en måte potetpasta, og noe av det beste jeg vet. Hjemme i Norge kan det være vanskelig å få tak i, men prøv Ica eller sjappa på hjørnet. Da jeg bodde i Berlin kunne jeg leve på gnocchi i ukesvis.
  • 8-10 ferske rosenkål. Ikke rynk på nesa av rosenkål! Den frosne du ble tvangsfora med på julaften som barn, må du virkelig glemme. Grønnsaker kjøper man ikke i frysedisken (med kun ett unntak: grønne erter). Nå er det sesong for rosenkål, og det er min favorittsesong. Kan leve på rosenkål også.
  • 4-5 cherrytomater.
  • En sånn pose med ferdigrevet parmesan. Det smaker ikke allverdens, men det skal jo spises opp før vi reiser på mandag, så da ble det sånn. Har du skikkelig parmesan, bruk nå for all del den!
  • En pose rå pinjekjerner.
  • En pakke smør (vi skal jo uansett spise baguette fra bakeriet på hjørnet til frokost i morgen også).
  • I tillegg brukte jeg en pose med olivenolje smaksatt med hvitløk fra Oliviers, vi fikk et lass med prøvesmakeposer da vi gikk bananas der i går. Vanlig olivenolje er selvfølgelig ok.

Gjorde sånn:

  • Ristet pinjekjerner på gassovn. Gassovn er sabla skummelt. Det er åpen flamme, det blir fort varmt, og det sier ssssssssh. Foretrekker elektrisitet.
  • Vasket rosenkål, kuttet av den tjukke delen av stilken, og delte hver lille rosenkål i to. La disse i en bolle, rislet olivenolje og kvernet salt og pepper over, blandet litt med en skje, la disse på et bakepapir med skjæreflaten ned. Inn i ovnen med seg.
  • Cherrytomater: Vaskes og kuttes i to. Slenges inn i ovnen sammen med rosenkål etter kanskje 10-15 minutt. Har du grillelement i ovnen din, skru på dette nå. Da blir det fres!
  • Gnocchi: Kok opp vann på gassovn (det går fort!), ha salt i vannet. Når det koker, ha oppi gnocchien. Når de flyter opp til overflaten er de ferdige, ikke bry deg om at det står tre minutt på pakka. Da blir de soggy, og det er ekkelt.
  • Når gnocchi er ferdig: Hell av vann, sleng oppi to spiseskjeer med ordentlig smør, smelt og rør inn. Bland gnocchi, rosenkål og tomat i en serveringsbolle. Rør forsiktig, gnocchien er ikke veldig hardfør. Mjuk og god.

Når jeg tenker meg om, skulle jeg gjerne hatt noen hele hvitløksfedd i ovnen sammen med rosenkål og tomat, det blir så veldig godt når de bakes inne i skallet sitt. Men sånn utenom det: Serveres naturligvis med ristede pinjekjerner, parmesan, salt og pepper på bordet. Man trenger faktisk ikke mer væske enn hva som blir av smør, oljer og grønnsaker. Og rødvin må man selvfølgelig drikke. Gjerne en god bordeaux, hvis vi skal være spesifikke. Spis mens du hører på franske svisker.

Bon appetit!

4 thoughts on “Gnocchi med rosenkål og tomat – i Paris!

  1. Aha. De trenger ikke koke i tre minutter. Det forklarer jo hvorfor gnnochiene jeg har kokt før har blitt så kjipe. Lover å prøve igjen. Og kanskje, kanskje skal jeg også prøve min barndoms frykt, rosenkålen,

    • Ja! Jeg utfordrer deg! Tro meg, jeg hadde akkurat samme forhold til rosenkål før, før jeg kom over et nett med ferske. Det er ikke alltid så lett å få tak i heller, men det begynner å bedre seg. Jeg kommer til å spise rosenkål ukentlig fra nå og frem til jul, minst! De smaker knallgodt til potetmos med sennep, for eksempel.

  2. Pingback: Conchiglie med rosenkål | norFolens kjøkkenblogg

Leave a comment