Pizza på et muligens utradisjonelt vis

Hei! En oppdatert pizzaoppskrift er å finne på Mias nye matblogg, Green Bonanza.

 

Det er mandag. Igjen. Så løsningen ble å lage pizza til middag.

Pizzadeig nok til 4 porsjonspizzaer:

Pizzadeigen hviler. I bakgrunnen skimtes fersk gjær, god olivenolke, godt salt, og ei sitron.

  • En halv kilo tipo 00 mel
  • 1/2 dl god olivenolje
  • 1/2 ss sukker (hvitt)
  • 1/2 ss salt
  • 3 dl lunkent vann
  • 1/8 del pakke fersk gjær

Eltemaskin? Bruk den. Bland vann, olje, gjær og sukker i et par minutter til det er oppløst, tilsett så salt og mel. La maskina elte sakte i kanskje ti minutter, til deigen er fast og fin. Du kan eventuelt justere med mel og vann, alt ettersom hvordan den oppfører seg. Det som er så fint med å lage deig med tipo-mel og olivenolje, er at du elter med olje istedet for mel. Deigen blir myk og deilig å jobbe med, og du trenger heller ingen kjevle for å få den flat etterpå, det er bare å bruke hendene, og en bakeplate med litt olje på istedet for bakepapir. Uansett. La deigen hvile litt på benken, før du deler den opp i fire like store deler, elt de litt, form boller og legg på et olja bakebrett. La de heve til omtrent dobbelt størrelse før du former de ut til runde porsjonspizzaer.

Nå lagde jeg fire emner selvom jeg bare trengte to. Det er like greit å lage mye når man er i gang. De to resterende ligger i kjøleskapet, og skal brukes til et eller annet i morgen.

På begge pizzaene hadde vi hvit saus i bunnen. Det lager man enkelt ved å blande følgende:

  • Tre fedd hvitløk, surra lett i bittelittegranne godt smør
  • En boks creme fraiche (den ordentlige, ingen lettversjon her)
  • En god dose pepper
  • En klype salt
  • En god dose av den gode olivenoljen
  • Litt rasp av det ytterste gulet på sitronen (no whites)

Som sagt, jeg formet begge pizzabunnene med hendene på oljet bakebrett. Min kjære samboer synes dette var litt tricky business, men det er det egentlig ikke. Vi lagde to forskjellige pizzaer, og deler på midten.

På pizza #1 er det følgende, i slik rekkefølge:

Bildene må tas før pizzaen går i ovnen. Etterpå er man nemlig litt for opptatt med å spise.

  • Hvit saus
  • To medium store poteter, skåret i tynnetynne skiver
  • En og en halv sjalottlauk, finskåret
  • Omtrent en halv pakke fersk fetaost (ikke ferdigmarinert), knudra utover
  • En liten bit parmesan, revet eller skivet, alt ettersom
  • Frisk timian og rosmarin fra balkongen, litt hakket opp og strødd utover
  • Salt, pepper, og et lite dryss chilli (flakes, ikke pulver)

På pizza #2 kom samboer-Ø opp med ideen nachos. Så da ble det sånn:

rrrrrrød cheddar. og nachos.

  • Hvit saus
  • En og en halv sjalottlauk, finskåret
  • Rød cheddar (sånn at det dekker bunnen, men ikke tjukt lag, kanskje 100 gram)
  • Nachochips (så mye du tror er bra, og så litt til etterpå)
  • En liten bit parmesan, revet
  • Salt og pepper

Når du først har begynt å lage pizza med tipomel og olivenolje, kommer du til å le av konseptet hvetemel og hvetemel. Den blir tynn, sprø, deilig, mjuk, mmmmmmm!! Potetpizza har lenge vært en av mine favorittpizzaer, men med denne hvite sausen ble det tilnærmet heavenly, om jeg får si det selv. Ø’s nachochipspizza var litt mer en snackspizza. Ikke at det er noe i veien med det. Nachos og cheddar er vanligvis godis, putt på det en pizza og kall det middag. Mmmm!

Advertisements

2 thoughts on “Pizza på et muligens utradisjonelt vis

  1. Jeg spiste faktisk fløtegratinert (sto det på menyen i hvert fall) potet på pizza på en lokal restaurant engang. Samme sted hadde også biffsnadder og bearnaise. Men så la stedet ned, og plutselig kom Dollys og Peppes med sine bearnaise-pizzaer (Dollys var jo bare kvalm og ekkel, Peppes rakk jeg aldri (?) teste.) Jeg syntes det var enormt mettende med potet på brød, men det går jo an å lage et par små sånne rare skapninger til et selskap f eks, for morro skyld!

    Og nachospizza hender det jeg lager, men vi har på kjøttdeig da. Lager kjøttdeig med krydder og et glass eller to salsa (eller rester av pastasaus o.l. bare for å få saus), og lemper på bunnen, så ost, mais, rødløk, nachos. Betydelig bedre enn den der frossne varianten som er kommet!!! Og sikkert også noe som er veldig godt vegetar – bare med litt mer grønnsaker for min del da.

    • fløtegratinert? jøje! jeg synes nesten det var overload med hvit saus og potet, men jeg hadde ikke veldig mye ost på. vanligvis lager jeg potetpizza uten saus, den er perfekt kald lunsj-mat dagen etterpå, for fetaosten blir ikke sånn ekkelgummiaktig når den blir kald igjen. den nachospizzaen du beskriver der er vel den sedvanlige måten å bruke nachos på, ja, som tilskudd – ikke som hovedtopping 😉 det knasa fælt når vi spiste den! men smakte godis.

      takk for kommentar, forresten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s